Bezpečnost potravin

EFSA zhodnotil zdravotní rizika glykoalkaloidů v bramborách

Vydáno: 11. 8. 2020
Autor: KM EFSA

Vědecké stanovisko EFSA

EFSA zhodnotil rizika pro zdraví lidí a zvířat spojená s přítomností glykoalkaloidů v potravinách a krmivech, a to zejména v bramborách a bramborových výrobcích.

Glykoalkaloidy jsou látky přirozeně se vyskytující v rostlinách čeledi Solanaceae (lilkovité), do které patří např. brambory, rajčata či lilky.

Odborníci identifikovali možná zdravotní rizika pro kojence a batolata při vysoké a střední expozici, zatímco u dospělých je obava o zdraví spojena pouze s vysokou expozicí. Otrava glykoalkaloidy může mít akutní gastrointestinální symptomy, jako je nevolnost, zvracení a průjem.

Na základě nejnovějších informací EFSA odvodil LOAEL (lowest observed adverse effect level) ve výši 1 mg /kg tělesné váhy a den. Tato hodnota odpovídá nejnižší dávce látky, při které jsou pozorovány nežádoucí (zdravotní) účinky.

Obsah glykoalkaloidů v potravinách snižuje loupání, vaření či smažení. Například loupání brambor snižuje obsah glykoalkaloidů o 25 – 75 %, vaření o 5 – 65 % a smažení v oleji o 20 -90 %.

 

Zdroj: EFSA