Bezpečnost potravin

EFSA přehodnocoval spotřebu korýšů

Vydáno: 16. 8. 2010
Autor:

Pro odhad akutních účinků mořských biotoxinů zůstala u velkých konzumentů spotřeba 400 g masa korýšů.

V červenci 2006 se Evropská komise obrátila na Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), aby vypracoval vědecké stanovisko k limitům EU z hlediska veřejného zdraví a metod analýzy pro různé mořské biotoxiny uvedené v legislativě EU, včetně nově se objevujících toxinů.
Panel pro kontaminanty (EFSA–CONTAM) vypracoval a schválil jako reakci na požadavek Evropské komise řadu vědeckých stanovisek, která se týkala těchto mořských biotoxinů:
– okadaová kyselina (OA) a analogy,
– toxiny skupiny azaspiracid (AZA),
– toxiny skupiny yessotoxin (YTX),
– toxiny skupiny saxitoxin (STX),
– toxiny skupiny pectenotoxin (PTX),
– domoová kyselina (DA),
– toxiny skupiny palytoxin (PITX),
– toxiny skupiny ciguatoxin (CTX),
– cyklické iminy (CI),
– toxiny skupiny brevetoxin (BTX).
Kromě toho bylo vydáno stanovisko k vlivu zpracování na obsah lipofilních mořských biotoxinů u dvouskořápkových měkkýšů a dále souhrnné stanovisko pro mořské biotoxiny, které se v současné době regulují.
Na základě údajů, které poskytlo pět členských států, panel CONTAM při prvním vypracování stanoviska určil, že velcí konzumenti korýšů zkonzumují 400 g masa korýšů. Tato spotřeba byla použita pro vypracování vědeckých stanovisek týkajících se akutních účinků mořských biotoxinů.
Evropská komise obdržela nedávno nové údaje o spotřebě korýšů z Belgie, Francie, Portugalska a Španělska. Nové údaje EFSA použil k přehodnocení spotřeby korýšů u velkých konzumentů, přičemž došel k závěru, že pro odhad akutních účinků mořských biotoxinů je 400 g masa korýšů odpovídající příjem. Vědecké stanovisko EFSA je v příloze.
 
 
Zdroj: EFSA