Bezpečnost potravin

EFSA hodnotí ochratoxin A v potravinách a odvozuje přípustný týdenní příjem

Vydáno: 14. 6. 2006
Autor:

Vědecký panel, který se zabývá kontaminanty v potravinových řetězcích (CONTAM), zveřejnil 9.6.2006 názor Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) na ochratoxin A (OTA) a mykotoxin, které přirozeně produkují jisté plísně, jako zvláště penicillium a aspergillus .

EFSA hodnotí ochratoxin A v potravinách a odvozuje přípustný týdenní příjem

 

Vědecký panel, který se zabývá kontaminanty v potravinových řetězcích (CONTAM), zveřejnil 9.6.2006 názor Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) na ochratoxin A (OTA) a mykotoxin, které přirozeně produkují jisté plísně, jako zvláště penicillium a aspergillus . Po konzumaci se OTA akumuluje v ledvinách a je k nim obzvlášť toxický. Ze všech v současné době dostupných údajů, odvozuje panel CONTAM přípustný týdenní příjem OTA 120 ng na 1 kg tělesné váhy (v současné době je u běžné populace výrazně nižší – 15 až 60 ng/kg). Odborníci doporučují pokračovat v úsilí o další snižování hladiny OTA v potravinách a navrhli shromažďování přesnějších údajů zaměřených na jisté ohrožené skupiny (zvláštní pozornost byla věnována dětem a spotřebitelům s vyšším příjmem OTA).

Hlavním zdrojem ochratoxinu A jsou obilniny a produkty z nich, luštěniny, káva, pivo, grapefruitový džus, víno, produkty z kakaa, oříšky a koření. Celosvětově je obsažen v krmivech.

OTA byl panelem shledán jako silný toxin, který poškozuje ledviny zvířat, zvlášť hlodavců a prasat. Rozsah ledvinového poškození je závislý na množství a době, po kterou je tento toxin obsažený v krmivu zvířetem přijímán. Dle výsledků studií na hlodavcích může toxicita OTA a jeho genotoxické účinky u těchto zvířat nakonec vést až k nádorům ledvin a jater .