Bezpečnost potravin

E. coli v nepasterovaných sýrech

Vydáno: 25. 1. 2006
Autor:

Nepasterované mléčné výrobky francouzské firmy Val D´Ay vyvolaly ledvinové problémy u čtyř osob. Příčinou kontaminace by mohla být hejna špačků na farmách dodávajících mléko.

Nepasterované mléčné výrobky včetně sýrů a másla z francouzské mlékárenské společnosti Val D´Ay byly staženy z trhu kvůli kontaminaci E. coli. Jednalo se o značky Reo, Reaux, Laiterie du Val D´Ay a Le Gaslonde. Vyskytly se čtyři vážné případy, kdy postižené osoby měly silné ledvinové problémy.
Členské státy začaly v polovině prosince 2005 varovat spotřebitele před konzumací produktů od této společnosti s registračním číslem 50.267.01 a písmenem F uvedeným na obalu. Kmen E. coli 026 nalezený ve výrobcích je schopen vyvolávat onemocnení osob všech věkových kategorií. Existuje podezření, že příčinou kontaminace byla velká hejna špačků vyskytujících se na některých farmách, které zásobovaly mlékárnu mlékem.
EU Food Law, 2006, č. 239, s.7