Bezpečnost potravin

Důsledky epidemie salmonelózy ve Španělsku

Vydáno: 17. 9. 2005
Autor:

Společnost Grupo Sada stáhla bezprostředně po zjištění infekce 183 tis. kuřecích výrobků z trhu a dostala pokutu 616 tis. EUR.

Výrobky „Pimpolo“ a „Sada“ vyráběné firmou „Grupo Sada“(v Lomincharu ve Španělsku), která je součástí dánského koncernu Nutreco, byly odhaleny jako zdroje bakteriální infekce, kvůli které onemocnělo ve Španělsku 2700 lidí (hospitalizováno bylo 230 osob) a jedna osoba zemřela. Jednalo se o největší epidemii způsobenou salmonelou ve španělské historii (každoročně se ve Španělsku vyskytne kolem 1000 případů salmonolózy). Konkrétním zdrojem kontaminace bylo potrubí, kterým se přivádí omáčka dávkovaná na pečené kuře před balením.

Společnost Grupo Sada, která je největším dodavatelem kuřat na španělský trh (30 % obratu trhu, 10 výrobních závodů) stáhla z trhu hned první den po zprávě o výskytu epidemie, vydané Národním centrem pro epidemiologii, 183 tis. kontaminovaných výrobků, a byla uspořádána široká varovná kampaň proti konzumaci těchto výrobků, takže se podařilo rychle snížit počet dalších případů. Společnost dostala vysokou pokutu 616 tis. EUR, a to i proto, že neposkytla zdravotním orgánům při úřední inspekci prováděné bezprostředně před výskytem infekce dostatek informací o posledních změnách výrobní linky a ingrediencí, takže zdravotní dozor nemohl propuknutí infekce zabránit.

Obecně je kritizováno, že po vypuknutí krize ministryně zdravotnictví E. Salgado nepřerušila dovolenou, aby situaci řešila. I zdravotní orgány jsou obviňovány, že salmonelu včas neodhalily.

 

EU Food Law, 2005, č. 224, s. 1, 3