Bezpečnost potravin

Doporučované omezení spotřeby ryb může mít škodlivé následky

Vydáno: 26. 10. 2005
Autor:

Varování před nebezpečím účinků rtuti z konzumovaných ryb, které vládní orgány adresovaly především ženám v reprodukčním věku, může být podle nedávné americké studie ve svých důsledcích velmi škodlivé vzhledem k výrazným nutričním ztrátám.

Podle výsledků studie prováděné pracovníky Havard Center for Risk Analysis může být varování před nebezpečím účinků rtuti z konzumovaných ryb, které vládní orgány adresovaly především ženám v reprodukčním věku, ve svých důsledcích velmi škodlivé. Snížení spotřeby ryb na základě tohoto doporučení může vést k podstatným nutričním ztrátám. Reakce veřejnosti na tato bezpečnostní opatření je ale obtížné předjímat. Nicméně se výzkumníci obávají, že jestliže těhotné ženy sníží spotřebu ryb na šestinu, jak bylo původně navrhováno, mohl by se příznivý nutriční účinek n-3 mastných kyselin z ryb snížit až o 80 %. Obdobně by se mohlo zvýšit u dalších populačních skupin riziko koronárních srdečních onemocnění a mrtvice, zejména u mužů ve věku od 65 do 74 let. Více informací na adrese

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=1&sectionname=Food+Safety+and+Quality