Bezpečnost potravin

Detekce živých buněk E. coli v mletém hovězím mase

Vydáno: 15. 9. 2009
Autor:

Nová metoda, která rozlišuje mezi mrtvými a živými buňkami E. coli.

Vědci z University of Missouri (USA) vyvinuli novou metodu k detekci živých buněk E. coli O157:H7 v mletém hovězím mase. Tato dvoukroková metoda rozlišuje mezi mrtvými a živými buňakmi E. coli. Podle profesora Azlina Mustaphy z University of Missouri mrtvé buňky nezpůsobují onemocnění lidí, ale již 10 živých buněk může způsobit vážné onemocnění střev.
Metoda stanovení je založena na PCR (polymerázové řetězové reakci) – rychlé, spolehlivé metodě detekce a identifikace patogenů v potravinách. PCR však nedokáže rozlišit živé mikrobiální buňky od mrtvých. Přítomnost mrtvých buněk může vést k falešně pozitivním výsledkům, na základě kterých by mohlo dojít ke stahování výrobku z trhu.
Aby se tomuto zamezilo, výzkumníci barví vzorky barvivem nazvaným EMA (ethidium bromide monoazide). EMA neproniká živými buňkami, ale dostává se do mrtvých buněk. V mrtvých buňkách se EMA váže k molekulám DNA, ty se stávají nerozpustnými a pro PCR testy neviditelnými.
Výzkumníci byli úspěšní v použití nové techniky u mletého hovězího masa, kuřat a vajec. Kromě toho testování trvá 12 hodin, zatímco testy při použití starších metod trvají dva dny.
 
Více informací ve zprávě University of Missouri.
 
Zdroj: IFT (14.9.2009)