Další odklad některých ustanovení o hygieně a bezpečnosti potravin v EU
Nařízení 1162/2009/ES prodlužuje přechodné období pro provádění některých ustanovení nařízení 853/2004/ES, 854/2004/ES a 882/2004/ES.
Hygienu a bezpečnost potravin regulují v EU rámcová nařízení:
– 853/2004/ES stanovující zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu,
– 854/2004/ES stanovující zvláštní pravidla pro organizaci úředních kontrol produktů živočišného původu určených k lidské spotřebě,
– 882/2004/ES o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel o zdraví zvířat a dobrých životních podmínkách zvířat.
Vzhledem k tomu, že účinnost těchto nařízení nastala 1. ledna 2006, ale bylo obtížné některá opatření splnit, bylo nařízením 2076/2005/ES stanoveno přechodné období končící dne 31. prosince 2009.
Komise vyhodnotila situaci ve zprávě předložené Evropskému parlamentu a Radě v červenci 2009. Tato zpráva však nenabízí žádná podrobná řešení zjištěných potíží , a tak je třeba některá přechodná ustanovení prodloužit až do ukončení přezkumu.
Proto bylo vydáno nařízení 1162/2009/ES, kterým se stanoví přechodná opatření pro provádění nařízení 853/2004/ES, 854/2004/ES a 882/2004/ES, dále prodlužuje přechodné období.
Prodloužení přechodných opatření se týká :
– případů, kdy výrobce přímo dodává malá množství masa z drůbeže a zajícovců poražených na farmě konečnému spotřebiteli nebo místnímu maloobchodu, který dodává toto maso přímo konečnému spotřebiteli jako čerstvé maso,
– případů dovozu některých produktů do Společenství, kdy nebyly požadavky na úrovni ES dosud harmonizovány,
– určitých požadavků ohledně surovin používaných k přípravě mletého masa a ohledně označování,
– akreditace laboratoří pro úřední kontroly (laboratoře na jatkách stanovující trichinely),
Pokud členský stát nestanoví pro vlastní území jiné podmínky, musí mleté maso odchylně od ustanovení nařízení 853/2004/ES splňovat následující požadavky v souladu s použitým označením (složení se kontroluje na základě denního průměru).
Označení |
Obsah tuku |
Poměr pojivové tkáně a masných bílkovin |
mleté maso libové |
≤ 7 % |
≤ 12 |
mleté maso čistě hovězí |
≤ 20 % |
≤ 15 |
mleté maso obsahující vepřové maso |
≤ 30 % |
≤ 18 |
mleté maso ostatních druhů |
≤ 25 % |
≤ 15 |
Na výrobku musí být uvedeno:
– "procento tuku nižší než …",
– "poměr pojivové tkáně a masných bílkovin nižší než …".
Nařízení 2076/2005/ES se zrušuje, nové nařízení se použije se ode dne 1. ledna 2010 do dne 31. prosince 2013.