Bezpečnost potravin

CSPI požaduje nové posouzení bezpečnosti aspartamu

Vydáno: 31. 7. 2005
Autor:

Vědecké centrum pro veřejné zájmy (CSPI)požaduje na základě výsledků nového italského výzkumu, aby americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv bezodkladně přešetřil bezpečnost aspartamu a eventuelně vydal zákaz používání tohoto náhradního sladidla.

Americká lobbystická skupina CSPI (Vědecké centrum pro veřejné zájmy) požaduje na základě výsledků nového italského výzkumu, aby americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) bezodkladně přešetřil bezpečnost aspartamu a event. vydal zákaz používání tohoto náhradního sladidla. CSPI doporučuje spotřebitelům a výrobcům potravin používat do doby, než vládní orgány rozhodnou na základě provedených zkoušek o bezpečnosti aspartamu, sladidlo sukralózu. Italský výzkum ukázal, že aspartam prokazatelně zvyšuje výskyt lymfomů (nádor mízní tkáně) a leukémie u krysích samiček. CSPI proto požaduje provedení dalších animálních studií s aspartamem, které by zhodnotily riziko rakoviny u tohoto sladidla, které se používá při výrobě řady dietních potravin a nápojů. Počátkem července t. r. potvrdil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), že odborná vědecká rada pro potravinová aditiva zařadí prošetření výsledků italského výzkumu jako akci nejvyššího zájmu, zřejmě ale bude trvat několik měsíců, než rada dospěje k definitivním závěrům. Více informací na adrese

http://www.foodsafetytoday.com