Bezpečnost potravin

Citrusový karotenoid proti polyartritidě

Vydáno: 14. 8. 2005
Autor:

Britští výzkumníci zjistili, že zvýšený přísun karotenoidu beta-kryptoxantinu obsaženého v citrusových plodech může snižovat riziko vzniku zánětlivých procesů typu revmatoidní artritidy.

Výsledky předchozích studií naznačily, že antioxidační potenciál karotenoidů ve stravě může zabraňovat oxidačnímu poškození, které by jinak vyústilo v zánět. Tým pracovníků z univerzity v Cambridge a v Manchesteru analyzoval údaje ze studie EPIC (Evropský výzkum výskytu rakoviny), která zahrnovala více než 2500 účastníků, u nichž byl sledován nový výskyt zánětlivé polyartritidy, a to minimálně u dvou nebo více skupin kloubů. Podle výsledků publikovaných v časopisu American Journal of Clinical Nutrition, byl u osob, u nichž došlo k vývoji polyartritidy průměrný denní přísun beta-kryptoxantinu o 40 % nižší v porovnání s 176 kontrolami, příjem zeaxantinu byl o 20 %  nižší. U osob v horní třetině příjmu beta-kryptoxantinu byla pravděpodobnost vývoje polyartritidy téměř poloviční v porovnání s těmi, kteří byli v nejnižší příjmové třetině, a tato závislost byla stále významná i po adjustaci celkového příjmu energie a bílkovin a kouřeni cigaret. Získané údaje jsou konzistentní s předchozími zjištěními, která naznačují, že mírné zvýšení příjmu beta-kryptoxantinu ekvivalentní jedné sklenici čerstvě vymačkané pomerančové šťávy denně souvisí se snížením rizika vývoje zánětlivých onemocnění, jako je kupříkladu revmatoidní polyartritida. Revmatoidní polyartritida postihuje ve Velké Británii jednoho ze sta obyvatel. Již v roce 2003 bylo na základě analýzy údajů ze studie zdravotního stavu žen v Iowa konstatováno, že ženy, které konzumují méně než 40 µg beta-kryptoxantinu, jsou vystaveny poněkud vyššímu riziku vzniku revmatoidní artritidy než ženy, které konzumují beta-kryptoxantinu vyšší množství.
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?id=61799