Bezpečnost potravin

Čína hlásí zvýšený počet alimentárních onemocnění způsobených parazity

Vydáno: 3. 6. 2005
Autor:

V Číně se během posledních deseti let značně zvýšil výskyt některých alimentárních onemocnění působených parazity.

Během posledních deseti let se v Číně, podle sdělení zdravotních úřadů, značně zvýšil výskyt některých alimentárních onemocnění působených parazity. Kupříkladu výskyt motolice žlučové (Clonorchis sinensis), což je nejčastěji se vyskytující parazit v Číně, se zvýšil o 75 %. Zvýšený výskyt motolice žlučové je s největší pravděpodobností způsoben zvýšenou konzumací syrových ryb, zejména v přímořských oblastech Číny. Více než 12 milionů osob v Číně je infikováno motolicí žlučovou, která způsobuje jaterní distomatózu, pravděpodobně prostřednictvím jídla. Podle zpráv ale vzrůstá počet i dalších forem parazitických onemocnění. Výskyt měchovce (Ancylostoma duodenale), hlístice/škrkavky (Ascaris) a tenkohlavce (Trichuris trichiura) se snižuje díky hygienickým kampaním na venkově. Více informací na adrese 

http://www.foodsafetytoday.com