Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Cholecystokinin z brambor pro hubnutí do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Cholecystokinin z brambor pro hubnutí

Vydáno: 8.2.2008
Tisk článku
Přípravek SlendestaTM společnosti Kemin Health L.C. zvyšuje pocit sytosti a potlačuje nutkání k jídlu.
Proč jsou brambory u spotřebitelů tak oblíbené? Jedním z důvodů je i jejich vysoká sytivost související mj. s obsaženým inhibitorem proteináz P12 – „hormonem mozku a střev“ - cholecystokininem (CCK), který je znám jako faktor sytivosti.
 
Porovnání indexu sytivosti různých potravin
bílý chléb
100 %
croissant
47 %
hovězí maso
176 %
ovesná mouka
209 %
brambory
323 %
 
Přítomnost této látky v bramborách, která pomáhá vytvářet pocit sytosti a potlačovat hlad, vedla k vývoji bílkovinného extraktu z brambor - SlendestaTM společnosti Kemin Health L.C. (Iowa, USA). Tento přípravek jako doplněk stravy se stal pomůckou při snižování hmotnosti (řada lidí pociťuje hlad i po konzumaci hlavního chodu) a počítá se s jeho přídavkem do některých potravin.
Účinky P12 byly zkoumány řadou klinických studií. Při studii, které se zúčastnilo 45 osob, z nichž část konzumovala před jídlem přípravek Slendesta, bylo dokumentováno - pomocí subjektivního hodnocení pocitu sytosti VAS (visual analog scale) - dosažení výraznějšího pocitu plnosti a snížení chuti k dalšímu jídlu. Hladina CCK, která korelovala s hodnotou VAS, výrazně stoupla po příjmu přípravku Slendesta a vydržela dlouhou dobu po jídle.
Ve studii s 240 osobami, v níž byl přijímán přípravek Slendesta nebo placebo před dvěma hlavními jídly po dobu tří měsíců, došlo ke statisticky významnému snížení hmotnosti, obvodu pasu a boků účastníků.
Prepared Foods, 177, 2008, č. 1, s. NS17
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018