Chlazení vajec cirkulujícím plynným oxidem uhličitým
Růstu salmonely lze zabránit ochlazením vajec pod 7 ˚C během několika minut.
[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/Sukova/Kevin.bmp]Výzkumníci z Purdue University (West Lafayette, Ind) zkoumali možnost zabránění růstu salmonely ve vejcích ochlazením bezprostředně po snůšce. Tým vedený Kevinem Keenerem vyvinul postup, při němž se plynným oxidem uhličitým o teplotě minus 79 ˚C cirkulujícím kolem vajec v chladicí komoře vytvoří tenká vrstva ledu uvnitř skořápky, která způsobí, že se obsah ochladí pod 7 ˚C během několika minut (2 – 5 minut). Bylo ověřeno, že vejce při tomto procesu neprasknou, skořápka vydrží tlak vytvořený expanzí při rozpouštění tenké vrstvičky ledu. Zatím je k dispozici pouze laboratorní zařízení.
Pokud se vejce zchladí na 7 ˚C do 12 h po snůšce, odhaduje se snížení výskytu onemocnění salmonelou o 78 %.
Pokud se vejce běžně chladí cirkulujícím vzduchem v chladírnách z teploty kolem 37 ˚C, zabalená na proložkách v klecových obalech a na paletě, může vychlazení vajec uprostřed palety s 20 000 vajec trvat až 6 dní. A pokud nedojde k vychlazení vajec umístěných uprostřed, salmonela roste. Odhaduje se, že je kontaminováno 1 vejce z 20 000. Většinou se však v praxi neprovádí chlazení vůbec (teprve u spotřebitele doma).
Zástupce Drůbežářské asociace státu Indiana prohlásil, že podpoří zavádění nové technologie, pokud se prokáže, že neovlivňuje negativně kvalitu vajec. Po rozsáhlém stažení kontaminovaných vajec ze dvou farem v Iově v srpnu 2010 panuje v USA značná nedůvěra v bezpečnost vajec (viz Vejce kontaminovaná salmonelou v USA).