Bezpečnost potravin

Chcete se stát členem ANS či CEF panelu EFSA?

Vydáno: 2. 5. 2013
Autor: KM EFSA

Žádost je možné podat do 1. července 2013

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal výzvu potenciálním zájemcům k podání žádosti stát se členem Vědeckého panelu pro potravinářské přídatné látky a nutriční zdroje přidávané do potravin (ANS) nebo Vědeckého panelu pro předměty a materiály přicházející do styku s potravinami, enzymy, látky určené k aromatizaci a pomocné látky (CEF). Přihlášky je možné zasílat do 1. července 2013.

Role EFSA a jeho vědeckých panelů
EFSA je nezávislou evropskou agenturou, jejímž úkolem je posuzovat a komunikovat rizika spojená s potravinovým řetězcem. Vědecké poradenství Úřadu slouží k informování rozhodovacích orgánů EU (Evropské komise, Evropského parlamentu a členských států). Vědecké panely EFSA jsou odpovědné za hodnocení rizik včetně zpracování vědeckých stanovisek. Činnost EFSA v oblastech regulovaných složek potravin a balení je vykonávána dvěma panely. Vědecký panel pro potravinářské přídatné látky a nutriční zdroje přidávané do potravin se zabývá otázkami bezpečnosti používání potravinářských přídatných látek, nutričních zdrojů a dalších látek, které mohou být přidávána do potravin, kromě látek určených k aromatizaci a enzymů. Vědecký panel pro předměty a materiály přicházející do styku s potravinami, enzymy, látky určené k aromatizaci a pomocné látky se zabývá otázkami bezpečnosti používaných předmětů a materiálů přicházejících do styku s potravinami, látkami určenými k aromatizaci a pomocnými látkami a také bezpečností některých procesů souvisejících s potravinami.

Nezávislost vědeckých pracovníků
Vědecké panely jsou složeny z nezávislých vědeckých pracovníků s hlubokou znalostí procesu hodnocení rizik z univerzit, výzkumných ústavů a národních úřadů pro bezpečnost potravin. Všichni členové panelů byli jmenováni na základě otevřeného výběrového řízení na základě prokázané odbornosti. Ta zahrnuje zkušenost v hodnocení rizik a vývoje politik v oblasti bezpečnosti potravin. Pro jejich mateřské organizace je přínosem prohloubení poznání pracovníků v oblasti mezinárodní spolupráce v otázkách bezpečnosti potravin a zviditelnění ve vědecké komunitě. Všechny vědecké výstupy EFSA (stanoviska, zprávy, vodítka atd.) jsou publikovány v EFSA Journal, on-line vědeckém měsíčníku indexovaném v bibliografických databázích.
Tříletý mandát současným členům vědeckých panelů CEF a ANS skončí v červenci 2014. Úspěšní kandidáti budou jmenováni členy panelů na tříleté období, které začne v červenci 2014.

Všechny informace o výzvách naleznete na internetových stránkách EFSA.