Bezpečnost potravin

Česnekový extrakt možnou prevencí srdečních onemocnění

Vydáno: 11. 12. 2005
Autor:

Česnekový extrakt obchodní značky Kyolic vyráběný patentovaným postupem společností Wakunaga snižuje agregaci krevních destiček a může tak významně redukovat riziko srdečního záchvatu.

Britští vědci z nutraceutické výzkumné skupiny Liverpool John Moores University zjistili, že extrakt Kyolic snižuje agregaci krevních destiček a může tak významně redukovat riziko srdečního záchvatu u pacientů s nemocným srdcem. Česnekový extrakt Aged Garlic Extract obchodní značky Kyolic vyrábí unikátním, patentovaným postupem společnost Wakunaga. Stroužky česneku organicky pěstovaného bez použití herbicidů, pesticidů či umělých hnojiv, se nejprve čistí a krájí na plátky, potom se za přísně kontrolovaných podmínek skladují v tancích z nerez oceli a ponechají přirozeně stárnout (zrát) bez zahřívání po dobu dvaceti měsíců. Při tomto procesu dochází ke konverzi štiplavých a nestabilních organosírových sloučenin na jemné, účinné, stabilní, bezpečné a biologicky využitelné složky, včetně sirných aminokyselin, které dodávají preparátu Kyolic zdraví prospěšné vlastnosti. V předchozí klinické studii autoři prokázali, že denní podávání značkového česnekového extraktu Kyolic inhibuje agregaci krevních destiček u zdravých osob. V další studii provedené před dvěma roky bylo zjištěno, že rovněž redukuje oxidační stres u kuřáků, kteří jsou vysoce rizikovou skupinou srdečních onemocnění. Kardiovaskulární onemocnění jsou ovlivněna řadou faktorů, a proto byl následující výzkum zaměřen na zjišťování, které z nich česnek ovlivňuje. Bylo konstatováno že česnekový extrakt napomáhá u krevních destiček snižovat jejich „přilnavost“, čímž se snižuje šance na tvorbu sraženin. Mechanismus působení je zřejmě obdobný jako u aspirinu. Pravděpodobně se jedná o působení na receptory destiček, které se určitým způsobem mění nebo pokrývají extraktem, což může zabraňovat vázání molekul s výslednou agregací. Nejnovější klinická studie se proto zaměřuje na ověření mechanismu inhibice agregace destiček a uplatnění česnekového extraktu jako prostředku pro prevenci srdečních záchvatů. In vitro již bylo prokázáno, že některé složky extraktu mají synergické účinky na shlukování destiček. Na rozdíl od jiných česnekových produktů, v nichž je standardizováno množství přítomného allicinu, je v česnekovém extraktu Kyolic standardizován SAC (S-allyl cystein), což je ve vodě rozpustná sloučenina obsahující síru.
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?id=63668