Bezpečnost potravin

Češi začali šetřit na jídle, potvrzuje průzkum

Vydáno: 5. 3. 2009
Autor:

Příchod krize se v závěru loňského roku odrazil i ve snížení výdajů českých domácností za potraviny.

V průzkumu společnosti Median bezmála dvě třetiny respondentů také uvedly, že využívají slevy.
 
Zatímco ve druhém pololetí roku 2007 zhruba 22 procent lidí utrácelo měsíčně za potraviny 2000 až 3000 korun, ve stejném období loňského roku podle průzkumu společnosti Median jejich podíl klesl na 16,3 procenta.
 
Druhá v pořadí je částka od 3000 do 4000 korun, kterou za potraviny v druhé polovině loňského roku utrácelo 15,8 procenta respondentů. Jejich podíl ve srovnání se s druhým pololetím 2007 mírně vzrostl, a to o 0,6 procentního bodu.
 
Třetí nejpočetnější skupinou jsou lidé, kteří za potraviny měsíčně utratí 1500 až 2000 korun. Mezi respondenty jich loni bylo 12,5 procenta, zatímco o rok dříve 13,1 procenta.
 
Řada českých podniků kvůli hospodářské krizi omezuje výrobu a propouští, což se již v závěru loňského roku promítlo na chuti českých spotřebitelů utrácet. Obchodníci to pocítili v nižších listopadových a prosincových tržbách. Letos obchodníci i odborníci očekávají zpomalení růstu, či dokonce pokles maloobchodních tržeb.
 
Zdroj: novinky.cz