Bezpečnost potravin

Brokolice s prodlouženou čerstvostí

Vydáno: 3. 6. 2006
Autor:

Nově šlechtěná brokolice by měla mít delší dobu čerstvosti a vyšší odolnost vůči patogenům a mšicím.

Pracovníci z katedry pro výzkum rostlin univerzity ve Warwicku představili současnou fázi šlechtění nové variety brokolice s prodlouženou dobou čerstvosti na výstavě květin Chelsa Flower v Londýně. U nové “super brokolice“ se pokusili vložit gen, který udržuje zeleninu v čerstvém stavu po delší dobu a doufají, že nově vyšlechtěná varieta brokolice vydrží čerstvá mnohem déle než současné druhy. Většina druhů brokolice zůstává čerstvá zhruba tři dny. Tuto dobu by chtěli výzkumníci minimálně zdvojnásobit. Prodloužení doby čerstvosti bude mít pozitivní dopad i na konzumenta, protože antioxidanty brokolice zůstanou účinné delší dobu a jejich pozitivní zdravotní efekt bude vyšší. V genové bance ústavu je víc než 6 000 rostlin. V rámci šlechtitelského programu se rovněž zjišťují možnosti křížení různých variet, aby se získala brokolice odolná proti patogenům a mšicím, umožňující používání minimálního množství pesticidů a hnojiv. Více informací na adrese

http://www.fdin.co.uk/news/index.php