Bezpečnost potravin

Britští vědci varují před rizikem salmonelózy z importovaných vajec

Vydáno: 26. 6. 2005
Autor:

Přestože díky vakcinačnímu programu došlo v Británii k výraznému snížení počtu případů infekce bakterií Salmonella, varují odborníci před rizikem nákazy z importovaných vajec.

Profesor veterinární medicíny z univerzity v Bristolu varuje britské spotřebitele před rizikem salmonelózy, kterou se mohou nakazit při konzumaci importovaných vajec. Upozorňuje na to, že  vakcinační program pro slepice sice dramaticky snížil úroveň baktrir Salmonella u britské drůbeže, v ostatních evropských zemích ale tato strategie nebyla v dostatečné míře uplatněna. V současné době je díky relativně nízké ceně britských vajec množství dovážených vajec poměrně malé a i výskyt salmonely není nijak významný. Počet osob infikovaných salmonelou se snížil z 31 500 případů před osmi lety na 12 275 v roce 2004. Přesto ale profesor Humprey upozorňuje, že salmonela je organismus trvale procházející mutacemi a sledovatelnost jejího rozvoje tak je značně problematická. Více informací na adrese

http://www.foodsafetytoday.com