Bezpečnost potravin

Britské varování před potravinami s barvivem Sudan I

Vydáno: 24. 2. 2005
Autor:

Britské supermarkety musely zlikvidovat značné zásoby konvenientních potravin a hotových pokrmů v důsledku zjištění, že šarže chilli koření používaného jako ingredience v řadě potravin je kontaminována zakázaným barvivem Sudan I.

Seznam kontaminovaných potravin se neustále rozšiřuje. Původně obsahoval asi 360 výrobků, nyní toto číslo dosáhlo již 397 a očekává se, že budou zjištěny ještě další kontaminované výrobky. V případě výskytu zakázaného barviva Sudan I v potravinách se jedná o největší akci v britských dějinách, kdy bylo z prodeje staženo tak velké množství jednoho produktu. Barvivo Sudan I, které prokazatelně zvyšuje riziko vzniku rakoviny u zvířat, se používá do politur a ropných výrobků, jeho používání v potravinách ale bylo v EU zakázáno již v roce 1995. V roce 2003, kdy bylo potvrzeno, že indický průmysl koření používá barvivo Sudan I k zamezení změny barvy (zhnědnutí) u práškového chilli, bylo nařízeno, že veškeré importované koření musí být opatřeno potvrzením, že toto barvivo neobsahuje. Šarže barviva, použitá společností Premier Foods k výrobě worcesterské omáčky, kterou bylo kontaminováno takové množství potravin, byla dovezena s největší pravděpodobností v roce 2002. Největší supermarkety byly britským Úřadem pro bezpečnost potravin (FSA) informovány minulý týden o 359 identifikovaných inkriminovaných potravinách, seznam byl aktualizován po několika dnech o dalších 38 výrobků. FSA znovu ujišťuje spotřebitele, že tyto potraviny nepředstavují bezprostřední ohrožení zdraví, nedoporučují však konzumovat pokrmy, ve kterých byl identifikován obsah barviva. Více informací na adrese   http://www.food.gov.uk/news/newsarchive/2005/feb/worcester  a nebo http://www.food.gov.uk/news/newsarchive/2005/feb/update

http://www.foodsafetytoday.com