Bezpečnost potravin

Biologická ochrana proti mrazu

Vydáno: 15. 4. 2009
Autor:

Biologický přípravek Cropaid na bázi bakterie rodu Thiobacillus zvyšuje rezistenci rostlin vůči chladu až o 7 °C.

Cropaid vyvinutý společností Sautter & Stepper, Ammerbruch je biologický přípravek k ochraně rostlin proti mrazu. Tento přípravek zvyšuje rezistenci vůči chladu až o 7 °C. Obsahuje tři přirozeně se vyskytující kmeny bakterie rodu Thiobacillus a různé mikroživiny, které optimálně indukují rezistenci vůči chladu. Po aplikaci bakterie se začnou vytvářet určité enzymy. Rostliny zvyšují svůj metabolismus a produkují protimrazové proteiny a aminokyseliny, cukry a obohacují se minerály.
Zvláštní význam má ošetření jako ochrana před pozdními a ranými mrazy. U rajčat, okurek, paprik, lilku, fazolu, hrachu a salátu by mělo být ošetřeno již osivo.
Postřik je potřeba provést dva dny před nebezpečím mrazu. Cena přípravku je zatím relativně vysoká, jak však společnost informovala, při stoupající poptávce počítá s výrazným snížením ceny.
Gemüse, 45, 2009, č. 4, s. 54