Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Bioaktivní bílkoviny a peptidy mléka do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Bioaktivní bílkoviny a peptidy mléka

Vydáno: 7.5.2009
Tisk článku
Přednáška z konference Functional Dairy Foods 2009 shrnuje informace o příznivých výživových vlastnostech jednotlivých bílkovin a peptidů.
Mezi efektivní bioaktivní bílkoviny patří imunoglobuliny (IgG), laktoperoxidáza, laktoferrin a růstové faktory. Nativní mléčná bílkovina se vyznačuje řadou biologických vlastností (trávicí funkce, metabolická odezva na absorbované živiny, vliv na růst a vývoj určitých orgánů a odolnost vůči nemocem), které je třeba maximálně zachovat. Syrovátkové bílkoviny mají značný potenciál při snižování rizika řady chronických nemocí vyvolaných metabolickým syndromem.
Tabulka v původním článku uvádí koncentrace jednotlivých bílkovinných složek v mlezivu a v mléce, velikost molekul a potenciální účinek. Pozornost je věnována peptidům využitelným v komerčních aplikacích. Je uveden přehled komerčních výrobků (Calpis, Evolus, BioZate, BioPURE-GMP, PeptoPro aj.), v nich obsažených bioaktivních peptidů, jejich zdravotní účinky (antikariogenní, antimikrobiální antitrombotický, protistresobý, snižování krevního tlaku, pro svalovou relaxaci, pro spánek, působící proti akné, pro zlepšení absorpce minerálních látek, aj).

Austral. J. Dairy Technol., 64, 2009, č. 2, s. 16-25
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018