Bezpečnost potravin

Bezpečnost stravy podávané v letadlech

Vydáno: 29. 5. 2005
Autor:

Bylo zjištěno 45 případů otrav ze stravy připravované firmou Gate Gourmet, která zajišťuje stravování pro řadu leteckých společností.

Ministerstvo zdravotnictví a Úřad pro potraviny a léky v USA provedly kontrolu v provozovnách Gate Gourmet, společnosti zajišťující stravování v letadlech. Ke kontrole došlo poté, co bylo zaznamenáno 45 případů otrav z potravin, a to ve 22 státech USA, dále v Japonsku, Austrálii a v Americké Samoi.K otravám po konzumaci stravy v letadlech došlo v období mezi 22. až 24. srpnem 2004. Jedna z postižených osob, která byla pozitivně testována na bakterii Shigella sonnei, podala trestní oznámení. Za pravděpodobný zdroj kontaminace byla označena mrkev obsažená v salátu, avšak vyšetřováním se nezjistilo, kdy, kde nebo jak ke kontaminaci došlo.

FDA zaslal firmě Gate Gourmet 21. dubna 2005 varovný dopis, ve kterém uvádí, že byly při inspekci v provozovně v Honolulu v únoru 2005 zjištěny nedostatky. Firma Gate Gourmet má pobočky ve 30 zemích a zajišťuje stravování pro řadu leteckých společností.

 

foodsafetytoday.com (25. 5. 2005)