Bezpečnost steviových glykosidů
Vydáno: 16. 4. 2010
Autor:
EFSA vydal stanovisko k bezpečnosti (nezávadnosti) steviových glykosidů použitých jako aditivum do potravin.

Toxikologické testování ukázalo, že látky extrahované ze stévie nejsou genotoxické ani karcinogenní a nemají žádné nežádoucí účinky na reprodukční systém nebo vývoj dětí. Panel ANS stanovil ADI steviových glykosidů ve výši 4 mg/kg tělesné hmotnosti/den. Toto množství je ve shodě s množstvím, které již dříve stanovil Společný výbor expertů FAO/WHO pro potravinářská aditiva (JECFA).
Panel ANS konstatoval, že ADI by se mohl u dospělých i dětí překročit, pokud by se uvedená sladidla používala v maximálních koncentracích v aplikacích navrhovaných žadateli.
Steviové glykosidy jsou intenzivní sladidla extrahovaná z listů rostliny Stevia rebaudiana Bertoni. Jde o steviosid a rebaudiosid, látky, které jsou 40–300krát sladší než sacharóza.
EFSA posuzoval nezávadnost steviových glykosidů na základě dokumentace, kterou mu zaslali tito žadatelé o schválení:
– Morita Kagaku Kogyo Co., Ltd. (Japonsko; leden 2007, doplnění žádosti: leden, březen 2009)
– Morita Kagaku Kogyo Co., Ltd. (Japonsko; leden 2007, doplnění žádosti: leden, březen 2009)
– Eustas, Barbasto, Huesca (Španělsko; září 2007, doplnění žádosti: únor, březen 2009)
– Cargill (USA; květen 2008, doplnění žádosti: listopad 2009)
– Cargill (USA; květen 2008, doplnění žádosti: listopad 2009)
Vědecké stanovisko EFSA je v příloze.
Příloha: Scientific Opinion on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive (pdf, 532 kB, 84 stran)
Zdroj: EFSA