Bezpečnost potravin

Astaxantin se statutem GRAS k fortifikaci potravin

Vydáno: 6. 5. 2010
Autor:

Japonská firma prosadila uznání extraktu AstaReal z Haematococcus pluvialis za bezpečnou antioxidační složku k obohacování potravin. Dosud se používal jen jako složka doplňků stravy.

FDA nemá námitek proti udělení statutu GRAS astaxantinu AstaReal  k použití jako složky potravin a nápojů. Žádost o schválení statutu GRAS tohoto extraktu z Haematococcus pluvialis podala japonská farmaceutická firma Fuji Chemical Industry Co. v červenci 2009.  Navrhuje se použití v množství  do 0,5 mg astaxantinu/porci. Astaxantin patří mezi karotenoidy – přírodní pigmenty podobné beta-karotenu, lykopenu a luteinu. Tento antioxidant se přirozeně nachází v mořských živočiších, propůjčuje fialovou a červenou barvu lososům, krevetám a humrům.

Astaxantin AstaReal je dlouhodobě používán jako součást doplňků stravy, ale rozhodnutí o možnosti jeho bezpečného použití jako složky potravin  rozšíří jeho komerční využití.


Milling and Baking, 88, 2010, č. 25, s. 44