Bezpečnost potravin

Arcobacter – nový patogen způsobující onemocnění z potravin

Vydáno: 10. 6. 2002
Autor:

rod Arcobacter z čeledi Campylobacteraceae, souvislost s Campylobacter

Arcobacter spp. se stále častěji izoluje z řady potravin, zvláště živočišného původu, např. vepřového a drůbežího masa a masných výrobků. Ačkoliv úlohu tohoto mikroorganismu ve vývoji onemocnění je třeba plně objasnit, existuje již několik zpráv a účasti uvedeného organismu na onemocnění člověka.
I když Arcobacter a Campylobacter spolu úzce souvisejí, neznamená to, že opracování potravin za účelem eliminace Campylobacter z různých potravin, především živočišného původu, je účinné i při odstraňování Arcobacter butzleri. V současné době se samotný A. butzleri nebo obecně Arcobacter spp. nepovažují za hlavní původce onemocnění lidí z potravin. Nepochybně však budou zařazeny do skupiny potenciálních „nově se objevujících patogenů pocházejících z potravin“. Více informací bude uvedeno v Potravinářských aktualitách, červen 2002.
Food Control, 12, 2002, č. 1, s. 1–6