Bezpečnost potravin

Antarktické bakterie mohou zachránit banány

Vydáno: 21. 11. 2024
Autor: Gate2Biotech

Foto: MZe

Nová studie odborníků ekvádorské Escuela Superior Politecnica del Litoral (ESPOL) odhalila biotechnologický potenciál mikroorganismů Antarktidy. V extrémním prostředí zmrzlého kontinentu izolovali 77 mikrobiálních kmenů, mezi nimiž identifikovali 49 druhů, převážně aktinomycet (66,23%).

Studované vzorky pocházejí ze stanic Great Wall a Henryk Arctowski. Obsahovaly bohatou diverzitu mikroorganismů, obzvláště vzorky z porostů mechů a lišejníků, kde se nachází organická hmota. Vědci mezi nalezenými mikroby hledali záchranu pro banány.

Banánovníky jsou jednou z klíčových plodin dnešního světa. Největším vývozcem banánů je přitom Ekvádor, který zásobuje čtvrtinu světového trhu s banány. Banánový průmysl ale v současné době čelí závažné hrozbě, jakou představuje houbová choroba fusariové vadnutí banánovníků, jejímž původcem je srpovnička Fusarium oxysporum, především pak smrtonosný kmen Fusarium oxysporum f. sp. cubense Tropical Race 4 (TR4).

Badatelé pátrali ve vzorcích z Antarktidy po mikrobech, které by dokázaly potlačit růst srpovničky. V tomto směru zhodnotili aktivitu vybraných 21 kmenů aktinomycet. Výsledky byly slibné. 41,18 procent těchto kmenů omezovalo růst srpovničky a některé z nich by bylo zřejmě možné použít pro biologický boj.

Objev těchto aktinomycet jasně ukazuje, jak je při hledání nových biotechnologických metod a nástrojů důležité pátrat po zajímavých mikrobech v extrémním prostředí, jako je třeba právě Antarktida.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací najdete zde: Antarctic bacteria show promise as biocontrol agents for combating banana wilt

Zdroj: Gate2Biotech