Bezpečnost potravin

Alergické reakce u dětí

Vydáno: 19. 9. 2008
Autor:

Hlavní příčinou jsou arašídy a oříšky kešú.

V Austrálii provedli největší studii zaměřenou na zjišťování příčin, které vyvolávají u dětí alergickou reakci. S pětiletou retrospektivou se vyhodnocovalo 133 anafylaktických reakcí u 117 dětí. Výsledky studie byly publikovány v časopise Allergy 63, 2008, s. 1071–1076.

 

V rámci studie se došlo k těmto závěrům:

– Průměrný věk dětí, u kterých došlo k alergické reakci, byl 2,4 roků.

– Pouze 17 % dětí mělo již dřívější zkušenost s alergickou reakcí.

– Jedna sedmiletá holčička po konzumaci výrobku s obsahem arašídů zemřela.

– K většině reakcí (48 %) došlo doma a téměř vždy začaly problémy s dýcháním a projevy na kůži. Běžné byly také problémy trávicí a kardiovaskulární.

– Průměrný čas, za který se objevila alergická reakce, bylo 10 minut.

– Průměrný čas, za který byl poskytnut lék (pomoc), bylo 40 minut.

– Příčinou alergické reakce byly nejvíce potraviny (85 %), z toho arašídy (17 %) a kešú (13 %). Léky způsobovaly alergickou reakci v 6 %, kousnutí hmyzem ve 3 %.

 

Výzkumníci uvádějí, že jejich nálezy se podobají nálezům zjištěným v 90.letech v Anglii, což vede k domněnce, že se za posledních 10 let významně nezměnily spouštěče anafylaxe u dětí.

 

Zdroj: e-zpravodaj Allergen Bureau

Pozn.: Více informací o alergii na arašídy a ořechy a o jiných alergenech – viz A–Z slovník pro spotřebitele pod písmenem “A”.