Bezpečnost potravin

Aktuální informace o výskytu salmonely ve Španělsku

Vydáno: 27. 8. 2005
Autor:

V průběhu srpna se ve Španělsku výrazně zvýšil počet případů alimentárního onemocnění způsobeného Salmonellou hadar, spojovaného s konzumací vakuově balených pečených kuřat.

Během prvních týdnů měsíce srpna se ve Španělsku výrazně zvýšil počet případů alimentárního onemocnění způsobeného Salmonellou hadar, spojovaného s konzumací vakuově balených pečených kuřat. Do 8. srpna bylo v celém Španělsku zaznamenáno 2138 případů včetně jednoho úmrtí. Inkriminované produkty jsou stahovány z prodeje a veřejnost je varována před konzumací kontaminované drůbeže prostřednictvím mediální kampaně. Byly zveřejněny i informace o podobných případech v Británii, postihujících osoby, které v poslední době navštívily Španělsko. Ve Španělsku je infekce působená salmonelou nejběžnějším případem bakteriálních gastroenteritid. Zmiňovaný výskyt v letošním roce je největší v historii Španělska v poslední době a je spojován s masovým prodejem drůbeže  značky A. Přijatá opatření se projevila jako efektivní v prevenci výskytu nových infekcí. Více informací na adrese

http://www.foodsafetytoday.com