Bezpečnost potravin

Aktivovaný laktoferin získal status GRAS

Vydáno: 16. 1. 2002
Autor:

FDA, přírodní mléčný protein, inhibice růstu patogenních bakterií na mase, E.coli, Campylobacter, Salmonella

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (US FDA) přiznal aktivovanému laktoferinu, resp. příslušné technologii, status GRAS (látka obecně uznávaná za nezávadnou), udělovaný potravinářským ingrediencím na základě vědeckých podkladů, zaručujících, že výrobek je nezávadný (bezpečný) z hlediska jeho dalšího potravinářského využití. Aktivovaný laktoferin je přírodně se vyskytující protein, který se nachází v mléce. Laboratorními testy bylo prokázáno, že laktoferin chrání čerstvé maso před více než 30 různými druhy patogenních bakterií, včetně E.coli O157:H7, salmonely a kampylobakteru, a to prostřednictvím inhibice růstu bakterií a zamezením jejich přilnutí k povrchu masa. Před uvedením čerstvého masa opracovaného technologií s použitím aktivovaného laktroferinu na trh musí být přípravek posouzen ještě Americkým ministerstvem zemědělství. Výhradní práva na použití aktivovaného laktoferinu v potravinářské výrobě vlastní aLF Ventures, LLC společný podnik nizozemské společnosti pro bioaktivní peptidy a proteiny DMV Int., a americká Farmland National Beef Packaging Co.
http://vm.cfsan.fda.gov/list.html