Akrylamid v potravinách
Vydáno: 11. 6. 2008
Autor:
Jsou k dispozici prezentace z 11. kolokvia EFSA (22.–23.5.2008) zaměřeného na karcinogenitu akrylamidu.
Na osmdesát vědců z 22 zemí, hlavně z EU, dále ze Švýcarska, USA a Brazílie se zúčastnilo 11. vědeckého kolokvia organizovaného EFSA k problematice karcinogenity akrylamidu obsaženého v potravinách. Z uvedené akce jsou k dispozici následující dokumenty:
– Program kolokvia (pdf, 48 kB)
– Poznámky z diskusních skupin (pdf, 82 kB, 10 stran)
– Prezentace:
1. Vědecká práce EFSA (pdf, 335 kB, 11 stran)
2. Cíle 11. kolokvia EFSA (pdf, 332 kB, 21 stran)
3. Dietetická expozice akrylamidu a riziko rakoviny: souhrn z epidemiologického důkazu (pdf, 97 kB, 21 stran)
4. Biomarkery akrylamidu (pdf, 377 kB, 27 stran)
5. Genotoxické a ne-genotoxické mechanismy karcinogenity akrylamidu (pdf, 108 kB, 21 stran)
6. Databáze z monitorování hladin akrylamidu. Přehled údajů za Evropu získávaných po dobu 5 let (pdf, 352 kB, 21 stran)
7. Pokyny pro diskusní skupiny (pdf, 389 kB, 6 stran)
Zdroj: EFSA