Bezpečnost potravin

Aflatoxiny v karí koření

Vydáno: 17. 10. 2001
Autor:

karí koření, šarže s datem spotřeby do 2.3.2002, kontaminace aflatoxinem B1

Britský Úřad pro potravinové standardy (FSA) upozorňuje na šarži kari koření „Kashmira Basar mixed spices for Asian curries“ s datem spotřeby do 2. března 2002, v které byla zjištěna vysoká hladina aflatoxinů. FSA zajišťuje, aby toto koření bylo staženo z prodeje. Analýzou bylo prokázáno, že toto karí obsahuje až 90 μg aflatoxinu B1/kg. Podle směrnic EC je maximální přípustné množství aflatoxinu B1 pro některé druhy koření 5 μg/kg. Kontaminace aflatoxinem B1 byla zjištěna pouze v této jediné šarži. Aflatoxiny jsou označovány za jednu z potenciálních příčin vzniku rakoviny u člověka. Informace FSA však v žádném případě neznamená, že by se nemohly používat jiné šarže uvedeného typu koření, nebo směsi koření pro asijské karí vůbec. Aflatoxiny patří do skupiny v přírodě se vyskytujících mykotoxinů produkovaných plísněmi na potravinách jako oříšky, sušené ovoce, cereálie a koření.
http://www.foodstandards.gov.uk