Bezpečnost potravin

AFFSA přešetřuje tvrzení o bělicích účincích žvýkací gumy

Vydáno: 21. 9. 2005
Autor:

Francouzský Úřad pro bezpečnost potravin přezkoumal tvrzení uvedené na značkové žvýkací gumě konstatující, že „žvýkací guma bez cukru pomáhá zubům udržet si přirozenou bělost“, a rozhodl, že tvrzení není vědecky podložené, a je tudíž v tomto znění uváděno neoprávněně.

Generální ředitelství pro volnou soutěž, ochranu spotřebitele a potírání podvodů ve Francii (DGCCRF) požádalo francouzský Úřad pro bezpečnost potravin AFSSA o přezkoumání tvrzení uvedeného na značkové žvýkací gumě, ve kterém se konstatuje, že žvýkací guma je zdrojem hydrouhličitanu sodného a uhličitanu vápenatého, které napomáhají uchovat bělost zubů. Toto tvrzení není podle DGCCRF vědecky potvrzeno. Konkrétní znění uvedeného tvrzení je: „Tato žvýkací guma bez cukru pomáhá vašim zubům udržet si přirozenou bělost“. Hydrouhličitan sodný a uhličitan vápenatý jsou přidávány v množství podle principu quantum satis (tolik, kolik je potřeba v dostatečném množství). Konkrétní množství obsažené ve žvýkací gumě není uvedeno. Podle AFSSA mají obě uváděné látky lešticí, ale neabrazivní účinek na zuby, který je mechanické, nikoliv chemické povahy. Žvýkací guma nadto nemůže mít bělicí účinek na přední zuby, protože žvýkání se odehrává převážně v zadní části úst. Žádné klinické studie zabývající se účinky této žvýkačky nebyly prováděny, takže nutriční tvrzení nemá žádné vědecké opodstatnění.

EU Food Law: September 2, 2005, Agra Informa Ltd