Bezpečnost potravin

Mléko může snížit riziko vzniku rakoviny prsu

Vydáno: 26. 10. 2001
Autor:

studie v Norsku

Konzumace mléka v dětství a v dospělosti působí pravděpodobně preventivně proti vzniku rakoviny prsu u žen před menopausou. U žen, které pijí více než 3 sklenice mléka denně, existuje poloviční riziko vzniku rakoviny prsu ve srovnání s ženami, které nepijí mléko vůbec. Vědci z University v Oslo studovali výskyt rakoviny prsu u 48 844 norských žen v přechodu, u 317 z nich byla nemoc zjištěna. Informace o spotřebě mléka vědci získali na základě dotazníkové akce. Většina žen nahlásila průměrnou spotřebu mléka, 7% nepilo v dětství mléko vůbec a 2% pilo více než 7 sklenic mléka denně. Spotřeba mléka v dětství měla preventivní účinek u skupiny žen ve věku 34-39 let. Pro skupinu žen ve věku 40–49 však preventivní účinek nebyl potvrzen. Ženy, které  pijí  více než 3 sklenic mléka denně,  mají po zohlednění ostatních rizikových faktorů  (věku, hormonálních funkcí, BMI indexu, vzdělání, fyzické aktivity, konzumace alkoholu) menší riziko vzniku rakoviny prsu.  
International Journal of Cancer (2001); 93: 888-893
Email: anette.hjartaker@basalmed.uio.no