Bezpečnost potravin

Čokoláda zdrojem salmonely

Vydáno: 12. 3. 2002
Autor:

Německo, Salmonella Oranienburg, říjen–prosinec 2001

V Německu bylo v období od 15. října do 19. prosince 2001 hlášeno více než 270 případů onemocnění patogenním mikroorganismem Salmonella Oranienburg, který patří mezi vzácný typ salmonely. Institut Roberta Kocha, který tvoří národní referenční centrum pro salmonelu, uvedl souvislost s konzumací čokolády. Hlášení případů onemocnění pocházela téměř ze všech spolkových zemí, přičemž nejvíce případů se vyskytlo v severním Vestfálsku a Dolním Sasku.
Od 60.let je ve světě stále hlášeno onemocnění salmonelou v důsledku konzumace čokoládových výrobků. Zvláštností přitom je, že k vyvolání onemocnění stačí mimořádně nízký počet zárodků. Tyto nízké dávky, které postačují k vyvolání infekce, ukazují na to, že salmonely jsou v čokoládě bohaté na tuk velmi dobře chráněny před kyselým prostředím žaludku. Z velké části se dostávají do střev, kde dochází k propuknutí infekce, živé. Salmonely mohou v čokoládě přežívat více let. Nízký obsah vody v čokoládě a ochranné působení tuku ukazuje na velmi vysokou odolnost k teplu. Za příčinu kontaminace čokolády se v první řadě považují kakaové boby, ale mohou to být i další přísady, např. kokosové ořechy a koření.
Opatřením ke snížení nákazy je pražení kakaových bobů, speciální opracování kakaového prášku zásadami a tepelné opracování kakaové hmoty vodní parou. Tato opatření sice vedou ke snížení rizika onemocnění salmonelou, ale ne k úplnému usmrcení salmonel. Vzhledem k existujícímu zbytkovému riziku má rozhodující význam pro zajištění nezávadných výrobků úplná kontrola kritických bodů výroby zahrnující i mikrobiologická vyšetřování.
V Kanadě se vyskytlo v r. 1998 22 případů onemocnění, jehož příčinou byla Salmonella Oranienburg, a to po konzumaci ananasového melounu a v USA po konzumaci manga. Salmonella Oranienburg nepatří mezi10 sérotypů, které se nejčastěji izolují.
www.rki.de/PRESSE/PD/PD2001/PD01_33.HTM