Bezpečnost potravin

Borůvky – zdroj hepatitidy A

Vydáno: 25. 4. 2002
Autor:

riziko z potravin, Nový Zéland, prosinec/leden 2002: nákaza z borůvek obchodní značky Waikato Blueberries

Na Novém Zélandu bylo v období mezi 23. prosincem 2001 až 31. lednem 2002 zaznamenáno 17 případů onemocnění virem hepatitidy A, jehož zdrojem byly borůvky obchodní značky Waikato Blueberries. Hepatitida A je nejběžnější formou virové hepatitidy. Projevuje se horečkou, ztrátou chuti k jídlu, nucením ke zvracení, nevolností a zežloutnutím. Téměř ke všech přenosům viru hepatitidy A dochází z infikovaných osob. U potravin se jedná o sklizeň surovin nebo přípravu potraviny nakaženými osobami. Virus hepatitidy A je relativně odolný k sušení, nízkému pH a mírnému ohřevu (60 °C po dobu 1 hodiny). Neničí se zmrazováním potravin. Virus hepatitidy A běžně způsobuje u osob akutní infekci, která se obecně omezuje na játra. Závažnost symptomů spojených s infekcí viru hepatitidy A závisí na věku. Dospělí a starší děti jsou vážněji ovlivňovány než malé děti a kojenci. V současné době je k dispozici vakcína, která chrání osoby cestující do endemických oblastí, kde jsou nedostatečné hygienické standardy.
http://foodhaccp.com