Bezpečnost potravin

Etylénový inhibitor na skladování jablek

Vydáno: 31. 5. 2002
Autor:

metylcyklopropén, skladování, ovoce

Pěstitelé jablek a ovoce v Británii, počínaje sklizní roku 2003, budou mít diskusní podnět ohledně systému skladování pomocí kyslíku, který byl vyvinut HRI East Malling v Británii před více než 20 lety. Novinkou je 1-MCP (1-metylcyklopropén), který má snadné použití, pozoruhodně účinný etylénový inhibitor a prodává se v jižních zemích firmou AgroFresch dceřinnou společností Rohm a Haas. Byl registrován jako růstový regulátor a biopesticid. Má chemické složení takové, že stačí malé dávky a residua zůstávají pod hranicí měřitelnosti. Vypadá jako jemný bílý rozpustný prášek, jehož zdrojem je generátor umístěný ve skladu s ovocem. Generátor přidává do vody 1-MCP a rozprašuje ve skladu. V kontaktu s vodou se tvoří plyn cirkulující v regálech. Průměrná dávka činí pouze 625ppb. Váže se na etylénové receptory buněčných membrán ovoce, reversibilně tlumí vnitřní etylén produktů během skladování. Výsledkem je, že ovoce udržuje sklizňovou kvalitu a také je chrání proti skvrnitosti. Spotřebitel má užitek z toho, že ovoce je pevné i chutné a trvanlivost je tím prodloužená. Nicméně nedostatkem zůstává potlačení dozrávání a užití ke krátkodobému skladování. Používá se na Novém Zélandu, v Chile a Argentině, výhledově ještě v tomto roce v USA, Brazilii a Mexiku, ale ošetřené ovoce nelze vyvážet do zemí, kde dosud 1-MCP nemá registraci. Nyní se pracuje na zjištění fungování na jiných plodech jako jsou hrušky a švestky.

Grower, 137, 2002, č. 17, s.7 (Mik) Další informace o 1-MCP naleznete v Grower č. 18 a 19.