Bezpečnost potravin

Letní alimentární onemocnění

Vydáno: 26. 6. 2002
Autor:

cestovatelský průjem, prevence, léčba

Abychom si nepokazili zahraniční dovolenou nepříjemným akutním průjmem, je při cestování vhodné dodržovat zásady, které lze zhruba shrnout do „šesti O“ – obchod, originál, otevřít, oloupat, omýt, ovařit:
– pít pouze nápoje (včetně mléka) v originálním balení, nejlépe dovezené z vyspělých zemí,
– jinak jen nápoje z převařené vody,
– nepoužívat led do nápojů,
– ovoce jíst pouze to, které lze oloupat, nebo je nutno je omýt pitnou vodou,
– nejíst syrovou zeleninu,
– nejíst zmrzlinu a tepelně nezpracovaná jídla,
– nepožívat v syrovém stavu masa, ryby, mořské živočichy a potraviny, které nebyly zmrazeny,
– nekupovat potraviny od pouličních prodavačů.
Pokud nás už akutní průjem postihne, potom při jeho nekomplikovaném průběhu je třeba především dbát na dostatečný příjem tekutin – 4 litry denně, ve formě sladkého čaje či minerálek. Při známkách určité dehydratace organismu, anebo i preventivně, je dobré použít rehydratační roztok, který se v domácích podmínkách  připraví z 8 lžiček cukru, 1 lžičky stolní soli, šťávy ze dvou pomerančů či dvou grapefruitů (pro obsah draslíku) a doplní převařenou vodou do 1 litru. Dospělí by měli vypít 250-500 ml a děti 125-250 ml tohoto roztoku během hodiny.
Na začátku onemocnění je vhodná 24hodinová tzv. “ hladová či čajová“ pauza. V rámci realimentace je potom obecně doporučovaný rýžový odvar, banány, event. mrkvový odvar a následně vařené brambory nebo bramborové pyré.
Pokud průjem trvá více než 5 dnů nebo pokud se objeví komplikace, např. krev ve stolici, je samozřejmě nutné vyhledat lékařské ošetření.
Čes. a slov. gastroenterologie a hepatologie, 56, 2002, č. 3.