Bezpečnost potravin

Flavonoidy a srdeční infarkt

Vydáno: 1. 8. 2002
Autor:

flavony, flavonoly, snížení rizika výskytu srdečního infarktu

V Národním institutu pro výživu v Helsinkách byla v rámci rozsáhlého výzkumného projektu zkoumána souvislost mezi výskytem srdečního infarktu a příjmem flavonoidů ve stravě. Studie se zúčastnilo 25 372 mužů ve věku mezi 50 a 69 lety – kuřáků, kteří před začátkem výzkumu neprodělali žádný infarkt. Během více než šesti let se u 1 122 mužů vyskytl srdeční infarkt. Statistické vyhodnocení ukázalo, že riziko výskytu srdečního infarktu se u skupiny s nejvyšším příjmem flavonů a flavonolů snížilo ze 100 na 77 %.
Flavonoly a flavony jsou antioxidativně působící sekundární rostlinné látky ze skupiny flavonoidů, které se často vyskytují jako žluté barvivo v zelenině a ovoci.
Finská studie potvrdila dřívější výzkumy z Nizozemska, které rovněž prokázaly, že vyšší příjem flavonoidů ze zeleniny a ovoce snižuje riziko výskytu srdečního infarktu.
Gemüse, 38, 2002, č. 6, s. 4  (DK)