Bezpečnost potravin

Spolana se chce s největším stěžovatelem dohodnout mimosoudně

Vydáno: 8. 5. 2003
Autor:

Školky požadují po Spolaně přes 34 milionů korun. Škody pěstitelů vznikly v důsledku povodní tvrdí Spolana. ŽP

Vedení neratovické chemičky Spolana se pokusí dále jednat se Školkami Knížecí Dvůr v Tišicích na Mělnicku o mimosoudním vyrovnání za škody způsobené únikem chloru v roce 2000. ČTK to dnes řekl generální ředitel Spolany Miroslav Kuliha. Školky požadují po Spolaně přes 34 milionů korun. V červnu začne spor řešit krajský soud.
Předchozí jednání Spolany se školkami skončila neúspěchem. O pokračování jednání rozhodlo představenstvo chemičky minulý týden. Spolana se chce nyní opřít o výsledky v pořadí již třetího znaleckého posudku. Předchozí dva vznikly asi před dvěma lety a navzájem se lišily. „Byly velice daleko od sebe, tento třetí posudek je někde mezi nimi… Tedy máme něco v rukách, na základě čeho chceme vyjednávat se školkami,“ řekl dnes Kuliha.

V červenci 2000 uniklo po havárii ve Spolaně do ovzduší 180 kilogramů chloru. Podle vyjádření Státní rostlinolékařské správy to poškodilo porosty především v okolí Tišic na Mělnicku. Žalobce původně žádal milion korun, později sumu na základě znaleckého posudku podstatně zvýšil. Spolana loni v prosinci odmítla kompromis navržený lesními školkami. Nepřistoupila totiž na to, aby v rámci mimosoudního urovnání sporu uhradila 70 procent požadované částky, tedy asi 24 milionů korun. Spolana také dosud podle Kulihy nevyřešila spor o náhradu škod po úniku chloru v roce 2000 s Vojenskými lesy. Jak dnes ředitel Spolany upřesnil, při řešení náhrad škod ani v jednom případě nepomohla pojišťovna.

Havárie ještě většího rozsahu vznikla při loňských povodních, kdy ze Spolany unikly tisíce kilogramů jedovatých látek a do Labe a ovzduší se dostalo také kolem 80 tun chloru. Ze zhruba dvou desítek žádostí poškozených pěstitelů včetně školek v Tišicích se Spolana podle Kulihy dohodla zatím se sedmi z nich. V tomto případě ale podle Spolany nelze hovořit o náhradě škod, ale o finanční výpomoci. Chemička totiž stále tvrdí, že škody pěstitelů vznikly v důsledku živelní katastrofy, nikoliv chyb Spolany.

Kuliha zároveň odmítl upřesnit, kolik peněz již Spolana poškozeným pěstitelům v okolí za opakované úniky chloru vyplatila. Krajský soud začne projednávat kauzu Školek Knížecí Dvůr versus Spolana 11. června.
(ČTK)

e-mail: info@iceu.cz ;
http://www.evropska-unie.cz ;

ICEU-EkoList, 6. 5. 2003