Bezpečnost potravin

Varování před kontaminací sezamových produktů salmonelou

Vydáno: 26. 9. 2003
Autor:

V Austrálii a Novém Zélandu bylo v poslední době zaznamenáno několik případů kontaminace výrobků ze sezamových semen patogenní bakterií Salmonella  Montevideo.

Pracovníci zdravotnických institucí v Austrálii a Novém Zélandu zaznamenali v poslední době několik případů kontaminace výrobků ze sezamových semen patogenní bakterií Salmonella  Montevideo. Od prosince 2002 byly hlášeny tři výskyty v Austrálii a jeden na Novém Zélandu a je podezření, že mohou být spojeny s infekčními onemocněními spotřebitelů. Autoři zprávy varují, že důsledky těchto zjištění se mohou projevit i v Evropě a v dalších oblastech. Kontaminovanými výrobky v Austrálii byla pasta ze sezamových semínek, označovaná jako tahini, tehina nebo tahineh, importovaná z Egypta, libanonská cukrovinka připravená z tahini, známá jako chalva (helva, halva) a libanonské tahini. Na Novém Zélandu se jednalo o omáčku (zálivku, pomazánku) z cizrny, známou pod pojmenováním „hummus dip“ (hummus je hebrejské i arabské označení cizrny, resp. několik set let staré pochutiny, připravované ze směsi drcené vařené cizrny, sezamové pasty tahini a citronové šťávy, která se před servírováním ochucuje nejrůznějšími ingrediencemi jako je česnek, pepř, rajčata, olivy, papriky, feferonky aj.), vyrobenou z egyptského tahini, která byla pozitivní na S.  Montevideo. Kontaminované výrobky byly staženy z prodeje. Autoři zprávy konstatují, že se jedná o pokračující problém sezamových produktů ze Středního východu kontaminovaných salmonelou. Podle jejich názoru se sice kontaminace snižuje a je detektována pouze sporadicky, ovšem i tato současná úroveň je postačující  k vyvolání alimentárních onemocnění a to zejména v případech, kdy se sezamové výrobky používají jako ingredience v jiných potravinách umožňujících bakteriální rozvoj. Při zaznamenání zvýšeného výskytu S.  Montevideo se proto doporučuje považovat inkriminované výrobky za potenciální zdroje infekce. V Evropě v poslední době k žádnému zvýšení výskytu S.  Montevideo nedošlo, prostřednictvím systému rychlého varování ale švédské úřady v srpnu t.r. upozornily na tahini, původem z Dánska/Sýrie, které bylo kontaminováno bakterií Salmonella  Tennessee. Více informcí na adrese
http://www.foodsafetytoday.com