Bezpečnost potravin

Vliv krmiva na kolonizaci střeva brojlerů bakterií C. jejuni

Vydáno: 28. 9. 2003
Autor:

Campylobacter jejuni je hlavní příčinou infekcí lidí z potravin.

Campylobacter jejuni subsp. jejuni je považován za nejdůležitější příčinu bakteriálních gastroenteritid u lidí (infikovaných z potravin). Např. v severní Americe je zaznamenáno ročně 2,4 mil. případů této nákazy, která může  u lidí vyvolat artritidu a  polyneuropatii, tzv. Guillain-Barré syndrom. Brojleři se podílejí na infikaci lidí z 50-70 %. Trávicí trakt domácích i divoce žijících ptáků je zásobárnou C. jejuni. Kolonizace trávicího traktu brojlerů bakterií C. jejuni  nejvíce ovlivňuje kontaminaci drůbežího masa. Organizmy se přenášejí do masa při mechanizovaném zpracování brojlerů.
Nejvýznamnějším způsobem jak omezit šíření infekce u lidí, je omezení kolonizace trávicího traktu brojlerů touto bakterií. Kolonizace trávicího traktu ptáků bakterií C. jejuni je ovlivněna mnoha faktory prostředí. Kampylobakter je dobře přizpůsoben trávicímu traktu ptáků s tím, že   nejlepší podmínky pro přežití a množení nachází ve slepém střevu.
Pro likvidaci tohoto patogena u drůbeže se užívaly různé postupy, včetně konkurenčního vytěsnění jinými mikroorganizmy a aplikaci prebiotik. Sledovala se i možnost  ovlivnit složení střevní mikroflóry krmivem, teplotou, hodnotu pH, aktivitou vody, oxidačně redukčním potenciálem, přítomností nebo absencí  určitých látek.   
V Kanadě provedli pokus, v němž sledovali vliv  krmiv obsahujících protein různého původu (živočišný, rostlinný a kombinovaný) na kolonizaci trávicího traktu brojlerů bakterií C. jejuni. Ze zhodnocení pokusu se kromě jiného zjišťuje následující:
– nejvyšší koncentrace bakterií byla ve slepém střevu
– brojleři krmeni dávkou s rostlinným proteinem  vykazovali významně nižší kolonizaci než brojleři krmeni dávkou s jiným zdrojem proteinu
Can. J. Vet. Res., 67, 2003, č. 3, s.204-212