Bezpečnost potravin

SZPI: Mořští korýši a měkkýši v českých obchodech jsou nezávadní

Vydáno: 30. 9. 2003
Autor:

Z kontroly čtrnácti vzorků, kterou provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), vyplývá, že chobotničky, mořští korýši a měkkýši v českých obchodech jsou zdravotně nezávadné produkty.

Jenom u tří z nich laboratoř zjistila vyšší hodnoty celkového počtu mikroorganismů, jež ale spotřebitele neohrožují. ČTK to řekla mluvčí inspekce Daniela Kolejková. Inspektoři se zaměřili na tepelně opracované krevety, mušle, chobotnice i koktejly a saláty z mořských plodů. Závady zjistili ve výrobcích „Malé chobotničky“ a „Krevety“, které pochází od výrobce z Itálie. Stejný nedostatek odhalili v potravině „Mořský koktejl předvařený, zmrazený, nevakuovaný“, jenž byl zabalen v tuzemsku. „Zjištěné bakterie neznamenají pro lidské zdraví žádné vážné riziko,“ ubezpečila mluvčí. Příslušné vyhlášky ale nedovolují prodej těchto potravin, protože v nich začal proces kažení. SZPI proto jejich uvedení do oběhu zakázala, dodala Kolejková. Kontrolu inspekce provedla na základě doporučení EU, které se týká koordinovaného programu úřední kontroly nad potravinami pro rok 2003. Laboratoř ověřovala výskyt nežádoucích mikroorganismů, jakými jsou koliformní bakterie, Salmonella nebo Staphylococcus aureus, které mohou způsobit alimentární onemocnění a inspekce je proto sleduje i v jiných potravinách.
Jiří Macík fcz old
29. 9. 2003