Bezpečnost potravin

FDA rozšíří zákaz na užívání některých krmných složek

Vydáno: 5. 10. 2003
Autor:

Rozšíření zákazu  aplikovat tkáně  míchy a mozku do živočišných mouček a krmiv také pro domácí mazlíčky  přinese zatížení podniků pro výrobu masa velkým množstvím odpadního materiálu  (lebky, mozek a mícha), který skončí na skládce.

Vláda USA má v úmyslu rozšířit zákaz užívání tkáně  mozku a míchy v krmivech pro skot i na krmiva pro psy, kočky, prasata a drůbež. Podle ředitele Centra pro veterinární medicínu při Food and Drug Administration (FDA) je  cílem  prevence onemocnění zvířat, jejichž produkty přicházejí do potravního řetězce lidí a do řetězce výroby krmiv pro jiná zvířata. Je pravděpodobné, že  vyjdou nová nařízení, podle nichž se bude muset,  kromě jiného,  z poražených  nemocných nebo zraněných zvířat odstranit mozek a mícha ještě před tím, než se využijí pro výrobu krmiv pro hospodářská  zvířata a domácí miláčky. FDA usiluje ve spolupráci  s jatkami a krmivářskými společnostmi o vyloučení  rizikového materiálu z krmiv.
Podle Animal Protection Institute (skupina pro welfare zvířat) z Kalifornie nepatří zbytky poražených zvířat, jako jsou kosti, mícha a mozek do krmiv pro domácí mazlíčky.
www.agriWorld.nl/events
Pig Progress news 29.9.03