Bezpečnost potravin

V červeném mase byla zjištěna nová sloučenina

Vydáno: 11. 10. 2003
Autor:

Ve vepřovém, jehněčím a hovězím mase byla zjištěna kyselina N-glykolylneuraminová, která by mohla být příčinou některých onemocnění u člověka, např. rakoviny.

Na kalifornské univerzitě v San Diego vědci identifikovali sloučeninu přítomnou v červeném mase, která se přirozeně nevyskytuje u člověka. Organismus ji pravděpodobně absorbuje. Vědci se domnívají, že by mohla způsobovat onemocnění srdce a rakovinu spuštěním škodlivé imunitní odezvy.
Uvedenou sloučeninou je N-glykolylneuraminová kyselina (Neu5Gc), která je ve významném množství obsažena ve vepřovém, jehněčím a hovězím mase. Vědci zjistili její přítomnost v malých množstvích v různých tkáních, např. v krvi a slinách. Následné testy ukázaly, že stejná molekula je obsažena v nádorech člověka a že u řady lidí se vůči ní vytvářejí protilátky.
Ačkoliv Neu5Gc se obecně nepovažuje přímo za toxickou pro člověka, výzkumníci se domnívají, že by mohla potenciálně spouštět imunitní odezvu na zánět a mohla by se podílet na některých autoimunitních onemocněních.
Zatím však není k dispozici dostatek informací, aby se mohly dělat definitivní závěry o škodlivých účincích této sloučeniny. Studie byla publikována ve Sborníku Národní akademie věd .

BBC news