Bezpečnost potravin

Druhy ovoce a zeleniny nejvíce kontaminované pesticidy

Vydáno: 5. 11. 2003
Autor:

Na základě výsledků analýz prováděných v letech 1992–2001 byl sestaven seznam druhů ovoce a zeleniny nejvíce kontaminovaných pesticidy.

Na základě více než 100 000 laboratorních testů, prováděných ministerstvem zemědělství a Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v letech 1992–2001 bylo Pracovní skupinou pro životní prostředí sestaveno pořadí 46 druhů ovoce a zeleniny podle míry jejich kontaminace pesticidy. Na první místa seznamu dvanácti nejvíce kontaminovaných druhů ovoce a zeleniny byly zařazeny jablka, papriky, celer a třešně/višně. Dalšími poměrně značně pesticidy kontaminovanými druhy byly shledány vinné hrozny, nektarinky, broskve, brambory, maliny, špenát a jahody, za nejméně kontaminované byly označeny chřest, avokádo, banány, brokolice, květák, kukuřice, kiwi, mango, cibule, papaya, ananas a hrášek.
Více informací na internetové adrese
http://www.foodsafetytoday.com