Bezpečnost potravin

Nálezy kampylobakterů v potravinách v tržní síti ČR

Vydáno: 17. 12. 2003
Autor:

V průběhu let 1999-2003 byl monitorován výskyt termotolerantních kampylobakterů v potravinách z tržní sítě.

Ve sledovaném období bylo vyšetřeno 816 vzorků, převážně syrového masa (masa drůbežího včetně drobů, masa vepřového a jater, masa králičího a rybího a plodů moře). Vzorky potravin byly odebírány přímo z tržní sítě a to ve dvanácti lokalitách.
Vzorky byly na přítomnost kampylobakterů vyšetřovány a konfirmovány podle ČSN ISO 10 272. Druhové zařazení bylo prováděno metodou PCR, která umožnila odlišit druhy Campylobacter jejuni, C. coli a ostatní.
Nejvyšší nálezy pozitivních vzorků byly zjištěny u drůbeže a drobů (z 240 vyšetřených vzorků bylo 26 pozitovních, tj. 10,8 %), dále u vepřového masa a jater (420/16, tj. 3,8 %), u masa králičího (60/2, tj. 3,3 %) a u masa rybího (96/1, tj. 1 %). Izoláty kampylobakterů byly většinou zařazeny jako druh C. jejuni, pouze u 1 vzorku drůbeže, 2 vzorků vepřových jater a 1 vorku králičího masa byly izolovány jiné druhy kampylobakterů.
Zprávy CEM SZÚ, 12, 2003, č. 11, s. 470.