Bezpečnost potravin

SARS: Čínské úřady nařídily vybít 10.000 cibetek

Vydáno: 6. 1. 2004
Autor:

Čínské úřady  nařídily vybít 10.000 cibetek a zavřít trhy s divoce žijícími zvířaty v provincii Kuang-tung. Reagovaly tak na zprávu hongkongských vědců, že genetické testy prokázaly spojitost mezi těmito divoce žijícími zvířaty a akutním syndromem respiračního selhání (SARS).

Maso cibetek, drobných divoce žijících šelem, je v Číně považováno za lahůdku. Nařízení vybít cibetky přišlo poté, co vědci v Hongkongu oznámili, že našli podobnost mezi virem nalezeným u zvířete a virem, který byl izolován u pacienta s podezřením na SARS v Kuang-tungu. Všem trhům s divokými zvířaty v provincii Kuang-tung nařídily čínské úřady zavřít. Cibetky vědci již dříve označovali za možný zdroj SARS, který se začal šířit pravděpodobně právě z Kuang-tungu. V dubnu minulého roku čínské úřady zakázaly obchod s těmito zvířaty, aby zastavily šíření nemoci. Zákaz byl ale i přes varování vědců, že zvířata jsou stále nebezpečná, v srpnu odvolán. Ředitel institutu pro výzkum respiračních chorob v čínském Kantonu uvedl, že pacient, hospitalizovaný od prosince pro podezření z infekce, je nakažen akutním syndromem dýchacích cest (SARS). Mezinárodní experti však diagnózu zatím nepotvrdili s tím, že konečný výsledek testů bude znám tento týden.
SARS si od listopadu loňského roku do letošního léta vyžádal podle bilance agentury Reuters ve světě více než 800 obětí. Čína, která oficiálně přiznala 5300 nakažených a téměř 350 obětí, je zemí nejvíce touto chorobou postiženou. Filipíny zaznamenaly v minulém roce 12 případů SARS, dva lidé na nemoc zemřeli.
www.reuters.com