Bezpečnost potravin

Nový rychlejší test na identifikaci Escherichia coli

Vydáno: 8. 1. 2004
Autor:

Nově vyvíjená metoda detekce a identifikace různých kmenů Escherichia coli, která využívá reakce polymerázového řetězce (PCR), je mnohem rychlejší a citlivější než  jiné dosud používané metody.

Pracovníci americké Služby pro zemědělský výzkum ARS vyvíjejí ve spolupráci s Pensylvánskou státní univerzitou nové testy na bázi reakce polymerázového řetězce (PCR), kterými je možno provádět rychlou identifikaci patogenních kmenů Escherichia coli. Některé kmeny E. coli, jako kupříkladu O157:H7, způsobují závažná onemocnění, včetně hemoragické kolitidy a diarey. V důsledku infekce pak může docházet k vážným komplikacím jako selhání ledvin a pod. Gastrointestinální onemocnění u lidí způsobují rovněž i jiné sérotypy E. coli, včetně E. coli O26, O111 a O121. V současné době se k rozlišování různých typů E. coli na škodlivé, resp. neškodné používá běžně postup nazývaný sérotypizace. Tato metoda je ale velmi pracná a časově náročná. Nově vyvíjené konvenční a real-time PCR testy umožňují chemickými postupy generování dostatečného množství bakteriálního genetického materiálu pro výzkum a identifikaci. Při jedné real-time PRC reakci lze simultánně detektovat v „reálném čase“ až čtyři produkty, přičemž metoda real-time PCR je mnohem citlivější než jiné detekční metody. Z těchto důvodů chce americký Úřad pro kontrolu a bezpečnost potravin (FSIS) nové PCR testy používat pro detekci a identifikaci nejenom E. coli O157:H7,  ale i dalších kmenů E. coli.
http://www.ars.usda.gov/is/pr/2003/031231.htm