Bezpečnost potravin

BSE a školní stravování v USA

Vydáno: 9. 1. 2004
Autor:

Rodiče dětí, které si v rámci amerického programu školního stravování (National School Lunch Program), zvolí pokrm z hovězího masa, mohou být bez obav. Žádný ze tří zpracovatelů masa, který obdržel licenci na dodávky masa v rámci zmíněného programu,  není zasažen skandálem spojeným s výskytem BSE v USA

Maso z postižené krávy bylo ihned staženo 24. 12. 2003 z trhu a rovněž maso z dalších 19 kusů poražených ten den v provozovně Moses Lake. Podle nařízení federálních orgánů je zakázáno používat pro programy školního stravování maso, které bylo zbaveno kostí pomocí automatických systémů odkosťování.
Americký program školního stravování pokrývá 25 % celkových tržeb za potraviny v rámci celého školství. Zřizovatelé škol nakupují i jiné potraviny mimo zmíněný program, jako párky v rohlíku nebo  kuřecí nugety běžně na trhu. Stát kontroluje 90 – 100 % dodávek hovězího masa a 65 % dodávek krůtího masa určeného pro program školního stravování. Maso pro školy se od běžně dostupného masa odlišuje tím, že je libové a přísně kontrolované na přítomnost patogenů, především E. coli.
http://www.tricityherald.com
Více informací o Národním programu školního stravování je k dispozici zde.