Bezpečnost potravin

Lilek zdrojem antioxidantů

Vydáno: 25. 1. 2004
Autor:

Lilek obsahuje značné množství antioxidantů, především kyseliny chlorogenové (ester kyseliny kávové, 3,4-dihydroskořicové), která je jedním z nejúčinnějších rostlinných antioxidantů.

Podle zveřejněných výsledků nejnovějšího amerického výzkumu obsahuje lilek (baklažán) značné množství antioxidantů, především kyseliny chlorogenové (ester kyseliny kávové, 3,4-dihydroskořicové), která je jedním z nejúčinnějších rostlinných antioxidantů. Pracovníci Služby pro zemědělský výzkum (ARS) při americkém ministerstvu zemědělství zjistili, že tato kyselina je převažující fenolovou sloučeninou téměř ve všech analyzovaných vzorcích. Fenolové kyseliny vykazují účinky primárních antioxidantů jakými jsou fenylpropanoidy. Rostliny produkují řadu různých fenylpropanoidů pro vlastní ochranu před stresem a infekcemi. V rámci výzkumu bylo sledováno sedm kultivarů lilku, komerčně pěstovaného v USA a soubor exotických a planých lilků z jiných zemí. V komerčních kultivarech lilku bylo mimo kyselinu chlorogenovou identifikováno ještě 13 dalších fenolových kyselin v různých množstvích. Dále bylo identifikováno ve dvou planě rostoucích lilcích několik fenolových sloučenin, které ještě nikdy předtím nebyly z rostlinných materiálů izolovány. Další výzkumy budou zaměřeny na možnosti využití těchto cenných látek pro léčebné účely.
http://www.nutraingredients.com